Zdravo živo

Karakas, Venecuela, 26.12.2006.

Dragi prijatelji,

Još uvek sam u stanju šoka nakon jučerašnjeg dana.

Još uvek mi je pred očima fotografija Sneška Belića koji neodoljivo podseća na Mikroba, a to je zbog toga što Sneško i jeste pravljen prema Mikrobovoj figuri.

Tores je takođe u stanju šoka."Ne mogu da verujem, ne mogu da verujem"- ponavljao je Tores čitavo jutro. "Zvao sam te u Venecuelu i ti si momentalno doputovao, a vidi sad. Strašno. Ja sam izgleda imao potpuno pogrešne informacije. Prijatelju, ne znam kako da ti nadoknadim izgubljeno vreme."

Rekao sam mu da ne mora toliko da brine zbog toga. Ako ništa drugo, upoznao sam Karakas.

Sem toga, Larik je napisao da je Mikrob otišao u nepoznatom pravcu, i veoma je moguće da će uskoro napustiti Švedsku.

Vrlo je moguće da će Mikrob odleteti preko okeana i doputovati upravo u Venecuelu.Zbog toga sam predložio Toresu da ostanemo u Karakasu još neko vreme.

Otišli smo na doručak u Felipeovu tavernu "Skijaške cipele". Felipe je rekao da nas potpuno razume, a da zbog šoka koji smo pretrpeli možemo da jedemo na račun kuće. Zatim je raširio ruke i rekao:" Que placer verle de nuevo!"

To znači: "Kakvo zadovoljstvo ponovo vas videti!"

Felipe je potom otišao do šanka, uzeo nekakvu kasetu, okrenuo se ka nama i rekao: "Prijatelji, ovu kasetu mi je u Beogradu poklonio Mikrob lično!" Zatim je dodao: "Mislim da odgovara trenutku."

Začula se muzika. Odmah mi je bilo poznato. Pmislio sam:"Čekaj,čekaj sekund,to je..stani..to su,ma da, ma da!""Darkvudi!"- uzviknuo sam, a ubrzo se začuo poznati vokal:"Ja te potpuno razumem...ja te potpuno razumem..ja te potpuno razumem.."

Bilo mi je jasno zašto je Felipe to pustio. On je pre dva minuta rekao da nas potpuno razume.

Prešli smo na doručak. Naručili smo El consome- to je bistra goveđa supa, a zatim El gaspacho, to je Gaspaćo ili ledena mešavina od nekuvanog miksiranog povrća, i na kraju smo El guisado de vaca, a to je goveđi gulaš. Bilo je odlično.

Tores je posle doručka rekao: "Sada te vodim do jednog mesta koje je Mikrobu bilo posebno zanimljivo, a koje je redovno posećivao kad god bi boravio u Karakasu. Uvek bi se glasno smejao tamo."

To mesto bilo je udaljeno svega kilometar i po od Felipeove taverne. Kada smo stigli do tog mesta, nije mi bilo jasno zašto je ono Mikrobu bilo posebno zanimljivo i smešno.

Tada me je Tores pitao: "Da li ti je ovo mesto poznato?"

"Nije."- rekao sam

Tores je potom nastavio: "Sećaš se serije Dinastija. Sećaš se one epizode u kojoj je ćerka Blejka Karingtona Felon nestala. Sećaš se da niko nije znao gde je, i da je Džef, njen muž otišao u potragu za njom. Ako se toga sećaš, onda se sigurno sećaš da ju je Džef tražio u Kolumbiji i u Venecueli, tačnije ovde u Karakasu, i to baš ovde, na ovom mestu."

Setio sam se naravno, ali nisam odmah prepoznao prostor. Ipak se malo promenilo u odnosu na osamdesete godine.

Tores mi je rekao da bi Mikrob odmah po dolasku na ovo mesto stavljao preko lica neku od svojih maski, a potom glasno uzvikivao: "Ha-ha-ha-ha..Džef..ha-ha-ha, Felon..ha-ha-ha, Blejk, ha-ha-ha Denver-Karington, konzorcijum..magnat...ha-ha naftna platforma, bušotine,parlamentarna demokratija, ha-ha, predsednički sistem, Kristl, Semi Džo, Mark Dženings, ha-ha-ha-ha"

Zatim bi najčešće rekao: "Tores, hajde da smotamo jedan džoint pa da se napušimo, volim da se napušim ovde gde je stajao Džef Kolbi!"

Tores i ja stajali smo na ovom mestu jedno dva minuta, a onda je neko ko je stajao iza nas uzviknuo:

"ZDRAVO ŽIVO! i to na čistom srpskom jeziku. Zaledio sam se. To je bila Mikrobova rečenica kojom bi započinjao svaku emisiju Lepog ritma srca.U istom trenutku potpuno pomahnitali okrenukli smo se i Tores i ja.

Ispred nas stajao je neki čikica u mornarskoj majici sa slamnatim šeširom na glavi.

"Buenos dias!" rekao je čikica, a onda nastavio:"Feliz Navidad!" To je značilo."Srećan Božić!"

Ispostavilo se da je to Pablo Suarez Aimar, Toresov prijatelj koji je svojevremeno upoznao i Mikroba koji ga je naučio da kaže:"Zdravo živo"

Eto, dragi prijatelji, poštovaoci Lepog ritma srca, danas sam za trenutak pomislio da se naša potraga završila, ali izgeda da nije tako, i da moramo da sledimo neke nove tragove. Veliki pozdrav,

ĐorđeHronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva