Drajver

Dobro veče, ja sam Ovaj. Onaj se izvinjava, doći će drugi put.

Prošle nedelje pričao sam o sklapanju svog novog kompjutera pomoću štapa i kanapa, od delova skupljenih s koca i konopca, zbog čega sam, sećate se, morao rano raniti, dve sreće grabiti i pažljivo izbegavati nus-efekte koji obično nastaju usled brkanja lončića, šerpi i poklopčića.

Ovako sklopljen kompjuter u žargonu se zove "Lada". Pa, kao što automobil ne može bez vozača, tako ni kompjuter zvani "Lada" ne može bez drajvera.

Došao je trenutak da neupućene među vama naučim šta su zapravo drajveri i zašto se tako zovu.

Sećate se, u detinjstvu smo svi zamišljali kako u radio i tv-aparatima žive mali ljudi. Zato bi se posle silno iznenadili kad bi ih videli u prirodnoj veličini. Ja sam se, recimo, na smrt prepao kada sam na ulici naleteo na ogromnog i strašnog čoveka zvanog Milan St Protić, istoričar. Onolišni televizor, a u njega stane onakva grdosija, pa još sa strahovitim količinama bureka u nekim kesama.

E pa vidite, današnja deca drajvere zamišljaju kao male vozače u kućištima kompjutera. I to ne sasvim bez osnova, s obzirom da je jedan od prvih drajvera za "HP Laserjet" nosio ime "Mika Hakinen". Zbog, tada naročito velike, popularnosti "Meklarenovog" asa, njegovo ime je, dakle, u promotivne svrhe iskoristila i kompanija "Hewlett Packard". Na nemačkoj strani njihovog sajta i danas stoji reklama: "Mika Hakin'n. Ajn instalacion'n drajver fur HP druk'rn an Intel fir-aht-zeks, Pentium und Pentium cvaj makin'n."

Ja sam, vidite, muku mučio dok nisam nabavio adekvatne drajvere za svoje šarolike komponente. Naročito za već spominjanu grafičku kartu "Murta-Kurta", primarni hard disk "Pata Karta" i njemu pokorno služeći sekundarni hard disk "Mikena Sparta".

Ubedljivo najbolji drajver na koji sam dosad naišao je Jugoslovenski Univerzalni Narodni Drajver. Napravio ga je tim stručnjaka u sastavu: predsednik predsedništva SFRJ Sergej Krajger, brazilski muzičar Umberto Klajber, istaknuti srpski pivničar Đorđe Bajloni Vajfert, ključar sa Karaburme Sima Rajber, izumitelj motora sa unutrašnjim sagorevanjem Gotlib Dajmler, holandski reprezentativac Patrik Klajvert, glumica Mišel Fajfer i mikrobiolog Karl Hajnc Šlajfer.

Ovaj drajver možete naći na adresi www.damjanjagorčević.co.yu. Bolje za vas da učite na mojim greškama nego na svojim. Ne gubite vreme tražeći dalje, jer ovaj drajver pokreće i reguliše rad svih unutrašnjih i spoljnih komponenti vašeg računara, uz smanjenje potrošnje struje i usporavanje protoka internet sati čak do 70%! Dakle, rešite sve svoje probleme pomoću Jugoslovenskog Univerzalnog Narodnog Drajvera, ne slušajte zlobne opaske ovih iz "Mog Mikra" i njima sličnih kurajbera. 1. Geodezija - šta je Darko izračunao
 2. Flajer - šta se Ovome desilo kad je pokušao da uzme flajer
 3. Džingl - novi džing koji je Ovaj napisao u čast sebe
 4. Bobi - problem koji nastaje usled nedolaska Bobija na radio
 5. Đubre - neprijatnost koju je doživeo Ovaj bacajući đubre
 6. Opasnost - veliki problem nastao udvajanjem ličnosti Ovog
 7. Priroda Ovog - razmišljanje o tome ko je Ovaj a ko Onaj
 8. Bus - prvi razgovor budućih Đorđa i Grožđa o noćnom 101-u
 9. Knjaz - iznenadno bogaćenje Ovog i sticanje vlasništva nad Knjazom
 10. Tabla - sukob u koji je ušao Ovaj sa mladim parom na Dunavu
 11. Solsticije - informacije o početku zime
 12. Lada - kako je Ovaj sklapao svoj novi kompjuter
 13. Drajver - kako je nastavio da ima probleme sa kompjuterom
 14. Sport - dolazak novog saradnika zvanog Mič
 15. Sovjet - sastanak praviteljstvujuščeg sovjeta
 16. Kozomara - još jednog novog saradnika
 17. Junakinje - problemi na koje nailaze prodavačice džidžabidža

Kompletna arhiva

Hronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva