Solsticije

Dobro veče, ja sam Ovaj. Onaj se izvinjava, doći će drugi put.

Vama je verovatno poznato da su juče bile zimske solsticije. To je ono kad je Sunce iz Zemljine vizure najdalje na severu ili jugu u odnosu na ekvator, što se zbiva u danima kada novogodišnji popust daje Merkator i kad se svako malo trzate u stranu jer vam je petardu pred noge bacio neki serkator.

U čemu je čar zimskih solsticija?

U tome što tada ciklus prirode dostiže svoje dno. To je najkraći dan i najduža noć. Posle toga dani će neizostavno biti sve duži, svitaće sve ranije a smrkavaće se sve kasnije. Stare civilizacije, poput Mesopotamske, ovaj dan su proslavljale kao dan kada Sunce počinje da se vraća. U Rimu su solsticije bile najvažniji praznik, ne računajući Martovske Ide i grčke kalende. Poznat je i slučaj zlosrećnih solsticija, kada su prevlast u Senatu osvojili ridikuli, obećavajući plebsu bagatelne cene zobi i pobedu nad Britancima.

Ovaj i VisnjaUpravo u momentu jučerašnjeg solsticija počeo je da pada i sneg, a ako ga bude više uskoro će se stvoriti i uslovi za spuštanje niz beogradske nizbrdice na sankama ili improvizovanim skraćenim skijama, takozvanim skicama. Eh, setite se samo, dok smo bili mladi i bezbrižno se skicali, naši roditelji za nas su sticali. A sad, kad je na nama da sačuvamo monetarnu stabilnost od predstojeće krize, naša deca u školskim dvorištima glačaju klize. Dok oni tamo provode vreme u hvatanju zjala i ćaplaisanju jajašaca, mi strepimo od moguće pobede radi-bladi-kalašaca.

Kažu da su se svetkovine zimskih solsticija odvijale zbog verovanja da božanstvima treba pomoću žrtava i molitvi pomoći da vrate Sunce nazad, inače se zima neće u dogledno vreme ni završiti. Kažu takođe da se i nama sprema nešto slično, to jest da će ova zima trajati ne samo do sledećih solsticija, nego naredne četiri godine. Ima, kažu, neko događanje u nedelju. Neka instalacija sa ultraljubičastim lajt-šouom. Karte su navodno stigle svima u sandučiće, a čak i oni kojima nisu mogu da uđu na performans ako su na spisku. A navodno su svi na spisku. Na događanju će se deliti loše dizajnirani flajeri koji se zatim ubacuju u neke fensi kutije od pleksiglasa. Pošto ste vi koji slušate ovu emisiju većinom čudaci kao i mi koji je vodimo, pretpostavljam da vam je performans ove vrste zamoran i da planirate da ga iskulirate. Pa iskulirajte. Iskulirajte, a ima ko će zato vas da izradikulira. 1. Geodezija - šta je Darko izračunao
 2. Flajer - šta se Ovome desilo kad je pokušao da uzme flajer
 3. Džingl - novi džing koji je Ovaj napisao u čast sebe
 4. Bobi - problem koji nastaje usled nedolaska Bobija na radio
 5. Đubre - neprijatnost koju je doživeo Ovaj bacajući đubre
 6. Opasnost - veliki problem nastao udvajanjem ličnosti Ovog
 7. Priroda Ovog - razmišljanje o tome ko je Ovaj a ko Onaj
 8. Bus - prvi razgovor budućih Đorđa i Grožđa o noćnom 101-u
 9. Knjaz - iznenadno bogaćenje Ovog i sticanje vlasništva nad Knjazom
 10. Tabla - sukob u koji je ušao Ovaj sa mladim parom na Dunavu
 11. Solsticije - informacije o početku zime
 12. Lada - kako je Ovaj sklapao svoj novi kompjuter
 13. Drajver - kako je nastavio da ima probleme sa kompjuterom
 14. Sport - dolazak novog saradnika zvanog Mič
 15. Sovjet - sastanak praviteljstvujuščeg sovjeta
 16. Kozomara - još jednog novog saradnika
 17. Junakinje - problemi na koje nailaze prodavačice džidžabidža

Kompletna arhiva

Hronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva