Pa, dragi turisti

Dobro veče,

Obavešteni ste već o tome da će cene karata za javni gradski prevoz da budu povećane, jer kao- sve su bolji uslovi, vozni park je sve veći i bolji, nabavili smo 4 nemačka busa, neke italijanske, posebno japanske, busevi su sve čistiji, ali i trole, pa cena mora da se niveliše u skladu sa evropskim standardima, odnosno, cena mora da bude ekonomska.

Ne može cena karata da bude ekonomska. Ne može cena Stokanića kome su inače ako se sećate već dva puta otkazale kočnice i cena Bambi tursa i Bamiron tursa i Lav travela i Braće Šarac da bude ista ili približno ista kao i cena prevoza u Beču, Amsterdamu, Kopenhagenu i Berlinu. Pre svega zbog kvaliteta autobusa, a zatim i zbog delova grada kroz koje autobus prolazi.

Vidite, kada u Beču uđete u bus i vozite se pola sata, vi ste i dalje u gradu, za razliku od Beograda gde kada uđete i vozite se pola sata, obavezno izađete na nekoj livadi, pašnjaku, vinogradu, u nečijoj kući, na nečijoj tarabi, u šumi, ili na nekoj čuki sa koje se pruža predivan pogled na naš grad sa sve onim prekrasnim ušćem Save u Dunav.

Pa, šta?! Pa, nije to ušće Save u Pacifik ili u Atlantik!

Ovako, Sava ide u Dunav, a on ide dalje ka Đerdapu 1,2 i 3, gde su one turbine i Trajanova tabla i neko nebitno paleolitsko naselje, a onda Dunav dalje ide ka Rumuniji, i sve se to dalje prosipa u Crno more, gde su danas predivna letovališta na obalama Rumunije i Bugarske.

Inače, nemojte ići na more u Rumuniju i Bugarsku već u Kotor, Perast, i Herceg-Novi.

Nemojte ići u Rumuniju i Bugarsku samo zbog toga što je hrana tamo jeftina, pa onda odete i pojedete za sve pare, nego idite u MAXI diskont ispod Beograđanke pa tamo jedite, jedite kod Nišlije, kod Lokija- samo jedite.

Nemojte ići ni u Kušadasi, u Češme, a nemojte ni u Hurgadu, Kairo, a naročito ne u Šarm-el-Šejk jer - videli ste.

Sada mi posebno nisu jasni oni turisti kojima nije jasno kako to da naša vlada nije poslala avion po njih, a to jesu učinile vlade Švajcarske, Britanije, Nemačke i Švedske.

Pa, dragi prijatelji, to je upravo zbog toga što su to vlade- Švajcarske, Britanije, Nemačke i Švedske. Ako ste u Egiptu bili na preko 40 stepeni celzijusovih, nije vam se mozak istopio. Znate valjda odakle ste pošli na put, niste iz Engleske. Zato vam i nije jasno. Zato vas ništa ne dotiče dok vas ne dotiče. Pa, vi ste izabrali ovakvu vladu. Sada neka vas ministar Velimir vrati iz Egipta. Neka vas vrati dr. Vojislav.

Dragi turisti - nije vas zanimao Njujork 2001, ni Madrid 2004, ni Istanbul pre nedelju dana, ni Banat ove godine, ni cunami prošle godine, ni London pre tri nedelje, i zato ni mene ne zanima kako ste došli i kako ćete doći iz Egipta. Sada iskulirajte kao Englezi, a ne odmah - posezanje za bensedinima.

Ako imate novca, idite pre svega u Rim, Prag, Barselonu, Berlin, idite na Siciliju i obiđite crkvu u kojoj se Al Paćino u Kumu 1 oženio. Idite na Korziku, Sardiniju, Maltu, idite u Dansku, Nemačku, idite u Škotsku, nemojte da se glupirate i brukate sa Kušadasijem, Nesebarom, Šarm-el-šejkom, već idite u Pulu, Rovinj, Dubrovnik, Split. Zezajte se malo.

Idite u Čile, Buenos Aires, idite u Karakas, idite na Aljasku, u Kuala Lumpur, idite u Tokio.

Idite u Kaliforniju i upoznajte Pepperse i Stivena Patrika Morisija, pa ga zamolite da dođe u Beograd, a onda pošaljite pismo narodnoj kancelariji predsednika Republike i pismo Nenadu-Šonetu Bogdanoviću u kome zahtevate da odmah nakon prvenstva Evrope u basketu koncertnu sezonu u Beogradskoj areni otvori upravo Stiven Patrik Morisi ili New Order, a ne da je otvori Zdravko Čolić-Čola.

Pa, da. Šta je tu nejasno? Jel teško da se pozove Morisi, jel teško da opet sviraju Peppersi, jel teško da svira New Order? Jel to problem?

Naravno da nije, nego jednostavno platite ove bendove i dopustite im da sviraju na našem parketu, zbog toga što je to dobro. Nije dobro da se počne sa Čolom.

Uuu, malo smo skakali sa teme na temu, ali to je zbog toga što je sve to jako povezano, a povezano je tako da ne može cena javnog prevoza da bude ekonomska ako su ulice u izgradnji. Ne može cena da bude ekonomska ako ovde ne postoji zgrada Opere, ako nisu pokupljene žice, gume i auspusi kroz koje busevi prolaze, ne može cena da bude ekonomska ako nije izgrađen još neki most preko Dunava, ne može cena da bude ekonomska ako stadion našeg najvećeg kluba nema 120 000 sedišta, ne može cena da bude ekonomska ako Rud Gulit izjavi da ne želi da bude trener Crvene Zvezde zbog toga što ne bi mogao da živi i radi u Beogradu. Zenga bi mogao. I zato Zvezda neće ništa da uradi u kupu UEFA. Nemojte se džabe ložiti.

Ne može cena da bude ekonomska ako Beograd nema metro, ako nema izlaz na Jadransko more, ako nema katedralu, ako u njemu nije trčao Karl Luis, ako u njemu nije snimao Bred Pit, ako u njemu ne postoje tereni Vimbldona, ako se u njemu ne igra Australian open.

Ne može cena da bude visoka ako se stadion Tašmajdan raspada, ako nemaš ni jednu palmu u Knez-Mihajlovoj ulici, ako se ni jedan kokosov orah nije zakotrljao Takovskom.

Ne može cena prevoza da bude ekonomska ako su na pijaci jagode male jer su kao prirodne. Ne može cena da bude ekonomska ako Tom Kruz nije popio kapučino u "Šansi" ili u "Grčkoj kraljici".

Ne može cena da bude ekonomska ako Džek Niklson nije odigrao mini-golf na Kališu, ili ako Madona i Kajli nisu zajedno vozile pedolinu na Adi.

Ne može cena da bude ekonomska jer Silvester Stalone nije hranio labudove u Beo-zoo vrtu i pri tom se upoznao sa Vukom Bojovićem.

Ne može cena da bude ekonomska ako u Beogradskoj areni ne bude nastupio Stiven Patrik Morisi ili bar ponovo-Red hot chilli Peppersi.


 1. Tečnost - Zašto se mora piti i voda i rakija
 2. Vorčester - Mančester - Čudne zablude u kojima smo živeli godinama
 3. UEFA - Zbog cega su boje dresova voljenog tima u gostujucoj varijanti sve vise dijametralno suprotne od domace varijante
 4. Krivi Stojko - Đorđevi memoari sa svirke na Krivom Stojku
 5. Memoari Gorana Bogunovića - Đorđevi memoari sa nastupa u Pančevu
 6. Mogao sam primetiti da ne menjate adrese - Đorđeva zapažanja vezano za menjanje adresa
 7. Ako može Supermen... - kako možete da se ugledate na Supermena
 8. Arjakinje barjačkinje - o novom procvatu ovog sporta koji će od 2008. postati i olimpijski.
 9. Besni Fok - planovi o novoj turističkoj destinaciji
 10. Bubka - intervju sa našim nedovoljno poznatim skakačem s motkom
 11. Češke Buđejovice - kako se gore pomenuti Granje snašao u ulozi šefa krupijea
 12. Centroprom - šta Đorđe saznaje o na nekim lokacijama u Beogradu
 13. Deklaracija o pravima i obavezama beogradskih, rumunskih i ostalih gusara
 14. Detekcija - pokušaj ostalih članova emisije da utvrde šta je bilo sa Grožđem
 15. Došao sam da se obrijem - šta Đorđe misli o nestajanju starih zanata
 16. Festmen - da li je baš on delio karte za Fest 2005, ili je to radio neko drugi.
 17. Instalacije i performansi - šta nam govore nedavno otkriveni tragovi kokica odnosno leblebija oko Velike Sfinge
 18. Ima da odem na Jamajku JA - Đorđevi razlozi za odlazak na ovu teritoriju
 19. Južna Afrika - kako je Grožđe upoznao bankara iz nama daleke zemlje
 20. Kriptonit - o pronalasku ovog bitnog minerala i reakcijama na to
 21. Beogradski Kazoo kvartet - intervju sa negovateljima ovog plemenitog instrumenta
 22. Letovanje - za šta imamo da zahvalimo Lordu Bajronu i Dositeju
 23. Lovci skupljači - o tome čiji smo mi zapravo potomci
 24. Memoari ove plave iz ABBA - Đorđevi memoari sa nastupa u Čačku
 25. Palačinke sa Bekonom - kako se lepo mogu spojiti duhovna hrana i hrana.
 26. Pa, dragi turisti - šta Đorđe ima da nas nauči vezano za putovanja
 27. Perl Harbur- kako su snage JNA napale ovu izuzetno bitnu luku
 28. Požega - šta se dešava sa evropskim udruženjem gradova pod ovim imenom
 29. Radnja - kako se Radica snalazi u radnji za izradu ladica
 30. Opština Seul - muke beogradskih art-globtrotera
 31. Slobodni pikado - naš novi ekstremni sport
 32. Spilberg - šta će to poznati reditelj snimati kod nas
 33. Festival vazdušne gitare - o našoj virtuelnoj realnosti
 34. Žarkovo - šta se Grožđu dešava na putu za ovo beogradsko naselje

Kompletna arhiva

Hronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva