Kočnice

Lift kome svakako moraju da rade kocnice

Dobro veče, ovo pre mene je bio Đorđe, moje ime je Grožđe.

Poslednjih nedelja počeo sam da učim novi zanat. U pitanju je popravka i ugradnja sigurnosnih kočnica na liftovima.

Kao što neki od vas možda već znaju, za nastanak savremenih nebodera odgovoran je Eliša Otis, izumitelj sigurnosne kočnice, pa samim tim i zaštitnik našeg esnafa, u čiju čast mi zato svake godine, na dan visokogradnje, organizujemo svečanosti kao što su velike Dionisije, Martovske Ide i grčke Kalende.

Izum sigurnosne kočnice

A zašto je Eliša, taj pirgavi mališa, odgovoran za nastanak savremenih nebodera?

Zato što je zakonima grada Njujorka, odakle je, kao što znate, savremena visokogradnja i počela, bilo predviđeno da liftovi ne smeju da idu dalje od četvrtog sprata, iz bezbednosnih razloga. Pa se zato nisu ni gradile visoke zgrade. Ali sa pojavom sigurnosne kočnice 1853. problem je bio rešen - ako se lift ne daj bože otkači, pa makar i sa četrdesetog sprata, tu su poluge da ga zaustave. I neboderi su počeli da niču. Najbolja ilustracija su Menhetn, Bronks i Stetn.

I šta se desilo? Jedni su počeli da se bacaju sa nebodera. Drugi su oboleli od stresa i povišenog pritiska. Treći su dobili strah od visine. Četvrti su nastradali u napadu na kule bliznakinje, ili, što bi jedan od naših rokenrol doajena rekao - na one sestre.

Zato izvesni čika Spale, moj stariji kolega, odbija da učestvuje u našim svetkovinama punim radosti, jer je taj kome nazdravljamo kriv za razne gadosti. Kao što su, sudeći po listi jednog uglednog američkog muzičkog časopisa, braća Rajt među deset najvećih neprijatelja rokenrola u njegovoj istoriji, jer su mnogobrojne zvezde poginule u avionskim nesrećama. Pa onda, nedavno mi je jedan objasnio šta je smisao skraćenice www, čija primena inače svima, čak i onima koji nikad nisu seli za kompjuter, olakšava život, a da toga nisu ni svesni. E pa, vi'te, slovo w (kaže taj veselko) u starohebrejskom ili novolerbrejskom, a možda i srednjevermrejskom, odgovara broju 6. Drugim rečima, đavolja rabota, 666 - the number of the beast. Eto, upropastiše nas dušmani, a mogli smo da živimo mirno i jednostavno, kao Bušmani.

Krivci

E pa sad, pitam vas ja: a ko je onda kriv što vi slušate ove gluposti? Vi ćete reći, izumitelj radija – Tomas Alva Edison, taj poznati kurvar sa Avenije Medison. Dobro, i taj je kriv, ali direktni krivci su braća Limijer, izumitelji pokretnih slika. A otkud sad to? Pa lepo, dugogodišnji slušaoci sećaju se da sam ja u Lepi ritam srca došao prošlog leta da popunim upražnjen prostor, zato što je moj prethodnik, Miloš Tomić, poznatiji kao Mikloš Vilmoš a ponegde i kao Milkoš Đilkoš, otišao u Prag na studije animacije, gde, doduše, umesto animacije cirka pivo i gricka zanimacije, kažu provereni izvori. U svakom slučaju, da nisu Limijeri snimili svoj Izlazak radnika iz livnice gvožđa, danas verovatno ne biste slušali ni Đorđa ni Grožđa.

E, braćo Limijer, e, braćo moja...

Hé, frères Limierre, regard ce qui une merde que vous avez faite! 1. Pogled kroz prozor - Kakve se slike nalaze na ovim stranicama
 2. Umetničke fotografije - Šta su one i šta ih čini umetničkim
 3. Važno je ne čitati dnevne novine - Zašto je dobro da se umesto dnevnih novina kupuje „Dilan Dog“ ili „Marti Misterija“ ili „Zagor“ ili „Alan Ford“
 4. Mazanje prozora i vrata džemom - Čemu služi gađanje zatvorenih vrata tortom, prosipanje perja iz jastuka kroz prozor, ispisivanje svoga imena po zidovima stana sprejom
 5. Kažnjavanje opreme i nameštaja - Čemu služi razbijanje kompjutera, lomljenje telefona, šutiranje stola, gaženje džojstika, degažiranje korpe za otpatke.
 6. Tumačenje - U kakvim smo sve zabludama živeli
 7. Vazno je da to znate Vi - Kakvi sve parfemi postoje
 8. Filosofija nestaje - Razmišljanja zagrebačkog filozofa Gorana Bogunovića o ovoj sve izraženijoj pojavi
 9. Dodavanje - Šta se dešava kada pokušaš da se kurčiš pred Amerima
 10. Letnja hrana - kako preživeti leto hraneći se pametno.
 11. Klaster - kako je sređivao svoj kompjuter zvani Lada
 12. Soundblaster PCI - kako se Grožđe mučio s ovom napravom.
 13. Klima uređaji - kako je izmišljena ova korisna sprava i kako radi
 14. Kočnice - to jest kako je Grožđe počeo da popravlja liftove
 15. Kiseli kupus - kako je Grožđe shvatio da nije više dete
 16. Minut pričanja - kako obeležiti to što je neko odsutan ali i dalje živ
 17. Proleće - kako Grožđe sam sebi pravi problem zbog ignorisanja razlike između rotkvica i bokvica
 18. Selidba - šta su neki od razloga Grožđevog nedolaženja
 19. Šta će se sve pamtiti
 20. Šta je dobro a šta loše
 21. Šta je OK a šta nije OK
 22. Šta smo sve dosad naučili
 23. Tipovi ljudi - kakvi sve postoje tipovi ljudi
 24. Ušteda vremena - zašto se u martu pomeraju satovi napred
 25. Vuzle - zašto su vuzle toliko zle

Kompletna arhiva

Hronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva