Sneško

Karakas, Venecuela, 25.12.2006.

Dragi prijatelji,

Ovde je sve okićeno, ceo grad je prekriven lampionima. Danas je Božić. Mnogo je ljudi na trgovima i ulicama.

Pored fontane koju vidim sa mog prozora je Velika jelka. Rekao sam Toresu da će biti super ako budem ostao u Karakasu do sedmog januara, tačnije do našeg Božića jer ću onda biti u prilici da mu pokažem kakvi su naši božićni običaji.

Tores mi je rekao da mu je Mikrob one zime 1996. godine objašnjavao šta se to kod nas radi za Božić, ali da mu nije kazao baš sve, pa su mu neke pojedinosti ostale nejasne.

Prema Toresovoj priči Mikrob mu je na sledeći način objašnjavao običaje:

"Ove su grane hrastovog drveta, hrastovog drveta Tores. Vidiš, kad uzmeš ovu jednu granu, to je Badnjak. Ova jedna grana je Badnjak, zove se Badnjak. Večeras je Badnje veče, to je od Badnjaka. To se pali u vatri. Onda počnu da sevaju varnice na sve strane, i zamišljaš želje. Koliko ima varnica, toliko imaš želja. Tako se kaže, to kažu ljudi. Hajde sad ti da pališ, hajde, moraš prvo da odlomiš manju granu, pa da staviš u vatru."

Tores mi je zatim rekao da je ubacio jednu granu u vatru, i da je intenzivno sevalo, a da je Mikrob stajao sa strane, smejao se sa maskom na licu i vikao: " To! To! Hajde još, ha-ha-ha, hajde cela grana, ha-ha-ha, sad si i ti Srbin Tores, hoćeš da ti odlomim još jednu granu, hoćeš sve da zapališ, hajde,ha-ha-ha, što više varnica, varnice su tople, živeti je toplo, živeti je toplo Tores!"

Mikrob je posle skinuo masku sa lica i dao je Toresu, a zatim mu rekao: "Ova maska je za tebe, možeš da je staviš na lice, možeš da je staviš i na potiljak, možeš da je staviš na zid, možeš u dupe da je staviš!"

Tores je bio fasciniran. Svo vreme tokom te večeri, ma šta da je radio kroz glavu mu je prolazilo:"Možeš u dupe da je staviš..možeš u dupe da je staviš! Tores bi na to pomislio i glasno bi se smejao.

Nikada pre toga se nije sreo sa takvom vrstom humora.

Sedeli smo tako nako vreme, a onda se Tores u jednom trenutku setio da mu je danas stigla čestitka za Novu godinu iz Geteborga od njegovog prijatelja Larika Svensona.

Pisalo je:

"Got Jul
Gott Nutt Ar
Dragi Tores,sve najlepše za Božić i Novu godinu!
Danas sam u centru Geteborga pravio prvog Sneška u ovoj godini.
Nije klasičan Sneško. Pozirao mi je neki čovek koji je bio go do pojasa.
Mislim da je stranac. Nisam ga razumeo, ali mi je bilo jasno
da hoće da napravim Sneška po njegovom liku, i u njegovoj
veličini. Posle je otišao.
Šaljem vam i fotografiju na kojoj se vidi Sneško kojeg sam
napravio, Pozdrav!

Odmah smo bacili pogled na fotografiju. Bili smo u potpunom šoku.

"Pa ovaj Sneško je Mikrob!!!"- uzviknuo je Tores.

"Mikrob je u Geteborgu!!!"- nastavio je Tores.

Odlučili smo da odmah nazovemo Larika, i da mu kažemo da što pre počne da proverava Mikrobova kretanja.

Veliki pozdrav

ĐorđeHronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva