Junakinje

Dobro veče, ja sam Ovaj. Onaj se izvinjava, doći će drugi put, a večeras je samnom Babe-White-Hearts-Lane, koja je to ime, kao što znate, dobila po stadionu Tottenham Hotspura, najboljeg kluba na svetu.

Svakom od vas bar jednom je zazvonila na vrata neka elokventna osoba, reklamirajući najnoviji uredaj za masažu, masku za mobilni telefon, digitalni sat koji svira po nekoliko desetina nacionalnih himni, fen za kosu s 19 nivoa temperature i slične džidžabidže. E pa tim poslom bavile su se i dve devojke iz naše priče.

Jednu od njih ćemo, snalaženja radi, zvati Jasna. Pošto drugoj i ne znamo ime, zvaćemo je jednostavno Devojka. Videćete uskoro i zašto joj ne znamo ime. Dakle, Jasna i Devojka radile su u konkurentskim firmama. Išle su od stana do stana, od kancelarije do kancelarije i nudile ljudima proizvode. U naprednim zemljama takav posao prepušten je braći Troter i sličnim junačinama. Ovde je, avaj, zapao našim krhkim junakinjama.

Jasnina firma vodila je agresivnu poslovnu politiku. Proizvod se jednostavno morao prodati. Zato su i ona i njene koleginice završile kurs ubedivanja mušterija. Naučile su svih 26 osnovnih modela razgovora. Na svaki mušterijin tuk imale su spreman luk, na svaki atak - utuk, a na svaku kontru - rekontru. Pored ostalog, morale su prvo da se predstave, ne bi li žrtva odmah znala s kim ima posla. Zato su svi brzo saznali i kako se Jasna zove.

..............Akaiwa

- Dobar dan, moje ime je Jasna iks-ipsilon, radim za firmu omikron-epsilon. Prvo što ću predstaviti tokom našeg današnjeg razgovora jeste ovaj jedinstveni kuhinjski set. Čine ga hvataljka za salatu, dvozuba viljuška za roštilj, mutilica za tartar i menzura za bešamel. Sve je od nerdajuće glajmerglas legure, čija lakoća omogućuje da pravite zadivljujuće figure.
- Izvinite, ali ja sada nisam pri parama...
- Gospodine, za ovakvu priliku možete i da pozajmite od nekog.
- Ali meni to ne treba. Za svadbu sam dobio šest escajga.
- Jesu li bili od glajmerglas legure, trenutno jedine sa sertifikatom UPWA? Da li ste svesni njenih superiornosti? Vaša supruga bi to, verujem, znala da ceni.
- Razveo sam se pre tri meseca, escajg mi je jedino i ostao...
- Oženićete se ponovo, ja sam uverena.
- Znate šta, u velikoj sam gužvi, već kasnim petnaest minuta.
- To nije razlog da ne pogledate naš bešumni aparat za brijanje, čija sečiva...
- Ne, zaista žurim. Pustite me da prodem!
- Lakše ćete proći u svakoj životnoj prilici ako uz sebe uvek budete imali ovu krajnje praktičnu i funkcionalnu...
I tako dalje, da ne dužimo. S druge strane, u konkurentskoj firmi gadili su se ovakvog nastupa i strogo zabranjivali svojim agentima svaki oblik nametljivosti koja, po njima, samo šteti reputaciji.

- Dobar dan. Izvinite, da li vam treba pribor za nokte po diskontnoj ceni?
- Ne, hvala.
- U redu, prijatno.
Nije čudo što niko nije znao ime devojke sa ovakvim nastupom. Jasna je bila glasna i jasna, a Devojka je zbog svoje umerenosti mnogima bila nejasna. Zato nije čudo ni što je Devojčina firma vremenom - propala. Doduše, ako je neka uteha, propala je i Jasnina firma. Džaba im sva njihova elokvencija i agresivnost. Nismo više ni mi tolika naiva da dajemo pare za baterije "Toshufa", patike "Reeback" i mini-linije "Akaiwa".

Šta je bilo posle? Ništa posebno. Jasna se udala za kolegu iz firme. Pošto u svojim svakodnevnim razgovorima oboje primenjuju dragoceno iskustvo iz komunikacije sa mušterijama, možete misliti kako se lepo slažu. Devojka, pak, živi sama jer je zbog nenametljivosti niko nije primetio. Zapravo, sad jeste. Ja sam je primetio. 1. Geodezija - šta je Darko izračunao
 2. Flajer - šta se Ovome desilo kad je pokušao da uzme flajer
 3. Džingl - novi džing koji je Ovaj napisao u čast sebe
 4. Bobi - problem koji nastaje usled nedolaska Bobija na radio
 5. Đubre - neprijatnost koju je doživeo Ovaj bacajući đubre
 6. Opasnost - veliki problem nastao udvajanjem ličnosti Ovog
 7. Priroda Ovog - razmišljanje o tome ko je Ovaj a ko Onaj
 8. Bus - prvi razgovor budućih Đorđa i Grožđa o noćnom 101-u
 9. Knjaz - iznenadno bogaćenje Ovog i sticanje vlasništva nad Knjazom
 10. Tabla - sukob u koji je ušao Ovaj sa mladim parom na Dunavu
 11. Solsticije - informacije o početku zime
 12. Lada - kako je Ovaj sklapao svoj novi kompjuter
 13. Drajver - kako je nastavio da ima probleme sa kompjuterom
 14. Sport - dolazak novog saradnika zvanog Mič
 15. Sovjet - sastanak praviteljstvujuščeg sovjeta
 16. Kozomara - još jednog novog saradnika
 17. Junakinje - problemi na koje nailaze prodavačice džidžabidža

Kompletna arhiva

Hronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva