Instalacije i performansi

Dobro veče,

Kao što već znate, uvek je postojao neko ko je ulagao svoja sredstva u realizaciju određenih ideja, i uvek je zapravo neko finansirao projekte. Ono što je bitno je to da je sve ono što se oko vas dešava i sve što je do sada ovde i bilo gde sazidano jeste pre svega instalacija a zatim i performans.

Danas se kaže da su piramide spomenici kulture stari tri do četiri hiljade godina, a ide se čak i do sedam hiljada godina, pri čemu ih u tom slučaju Egipćani zasigurno nisu gradili. Velika je to zaostavština starog Egipta koja govori o kulturi i običajima tog vremena. To je međutim tako kada se stvar posmatra površno, odnosno kada se spomenici posmatraju ležerno, odnosno turistički. Zato se danas i kaže da bi istorijske činjenice trebalo posmatrati metodično, i da bi ih trebalo sagledavati očima naučnika, a ne turističkim očima.

Turističke ili švedsko-nemačke oči spomenike kulture upijaju fakultativno, i to je klasičan letnji pogled na svet, na osnovu koga se ne može utvrditi starost objekta niti poreklo kamena.

Prema podacima profesora Teodora Dansfilda i profesora Džuliusa Mekhatona danas je sasvim jasno da je plato Gize zapravo velika instalacija u okviru postavke egipatskog Oktobarskog salona umetnosti onoga vremena. Prema podacima istih profesora utvrđeno je da se velika Sfinga nalazila na ulazu u veliko pozorište koje je srušeno u II svetskom ratu a koje je tu sazidano u čast prvog pozorišnog festivala pantomime i lagane forme. To se jasno vidi prema otiscima ulaznica za predstave koji su pronađeni u kamenu oko Sfinge i ispod Sfinge, kao i prema otiscima kokica, što jasno ukazuje na prodavca kokica koji je tu bio postavljen pre početka predstave, kao i na prodavca ulaznica koji je stajao dijagonalno u odnosu na prodavca kokica.

Instalacije i performansi

Profesor Džulius je dugo bio u dilemi da li je u pitanju otisak kokica ili otisak leblebija, ali je onda shvatio da su zasigurno u pitanju kokice budući da su otisci u crnom kamenu zvezdasto raspoređeni. Leblebije pak, kaže profesor Dzulius ostavljaju kružne otiske u vidu loptica koje su ravnomerno raspoređene. Kokice, međutim, pucajući na jakoj vatri odlaze u vis ka površini kamena i stvaraju sliku neravnomernosti i entropije. I tako, kao što se kaže da je začin ili zrno bibera dovelo do okrića Amerike, na osnovu saznanja profesora Dzuliusa, može se reći da su kokice otkrile tajnu Sfinge. Dakle, nema tajne. To je samo jedna od prvih instalacija.

Isto tako, likovi četiri američka predsednika na planini Maunt Rašmor jesu zapravo prvobitna postavka preneta sa Cetinjskog bijenala kao poklon američkom narodu. Dugo se međutim verovalo da su radovi na toj planini bili radovi na klesanju likova predsednika, a zapravo su to bili radovi prenošenja već završene i definisane postavke.

Takođe, prema podacima prof.dr Velizara Hadži-Jovanovića i prof.dr Antona Despotovića utvrđeno je da je prof.dr Vuk Karadžić jedan od osnivača i prvih izlagača Oktobarskog salona u nas. Nezaboravne su njegove instalacije kao što su Prvi srpski riječnik ili Mala prostonarodna sloveno-serpska pesmarica. Isto trako, značajni su radovi poput čuvenog performansa Zlatni kovčežić. Te radove pomogao je veliki slovenački umetnik toga vremena koji je prilikom upoznavanja sa Vukom rekao: „Ja sam Jernej Kopitar, cenzor“. Takođe, ove projekte pomogao je i veliki srpski umetnik toga vremena mr dr Miloš Obrenović.

Danas pak, postoje nove instalacije za koje se dobijaju ili na koje odlaze silni novci. Tako, rad na novom Ustavu predstavlja svojevrsnu instalaciju koja će se tek kada nastupi referendum pretvoriti u veliki performans.

Jasno je da se Ustav ne piše zbog toga da bi se stvorile institucije, nego da bi se stvorile instalacije, a sve opet u okviru velike instalacije povodom predstojećeg Oktobarskog salona umetnosti.


 1. Tečnost - Zašto se mora piti i voda i rakija
 2. Vorčester - Mančester - Čudne zablude u kojima smo živeli godinama
 3. UEFA - Zbog cega su boje dresova voljenog tima u gostujucoj varijanti sve vise dijametralno suprotne od domace varijante
 4. Krivi Stojko - Đorđevi memoari sa svirke na Krivom Stojku
 5. Memoari Gorana Bogunovića - Đorđevi memoari sa nastupa u Pančevu
 6. Mogao sam primetiti da ne menjate adrese - Đorđeva zapažanja vezano za menjanje adresa
 7. Ako može Supermen... - kako možete da se ugledate na Supermena
 8. Arjakinje barjačkinje - o novom procvatu ovog sporta koji će od 2008. postati i olimpijski.
 9. Besni Fok - planovi o novoj turističkoj destinaciji
 10. Bubka - intervju sa našim nedovoljno poznatim skakačem s motkom
 11. Češke Buđejovice - kako se gore pomenuti Granje snašao u ulozi šefa krupijea
 12. Centroprom - šta Đorđe saznaje o na nekim lokacijama u Beogradu
 13. Deklaracija o pravima i obavezama beogradskih, rumunskih i ostalih gusara
 14. Detekcija - pokušaj ostalih članova emisije da utvrde šta je bilo sa Grožđem
 15. Došao sam da se obrijem - šta Đorđe misli o nestajanju starih zanata
 16. Festmen - da li je baš on delio karte za Fest 2005, ili je to radio neko drugi.
 17. Instalacije i performansi - šta nam govore nedavno otkriveni tragovi kokica odnosno leblebija oko Velike Sfinge
 18. Ima da odem na Jamajku JA - Đorđevi razlozi za odlazak na ovu teritoriju
 19. Južna Afrika - kako je Grožđe upoznao bankara iz nama daleke zemlje
 20. Kriptonit - o pronalasku ovog bitnog minerala i reakcijama na to
 21. Beogradski Kazoo kvartet - intervju sa negovateljima ovog plemenitog instrumenta
 22. Letovanje - za šta imamo da zahvalimo Lordu Bajronu i Dositeju
 23. Lovci skupljači - o tome čiji smo mi zapravo potomci
 24. Memoari ove plave iz ABBA - Đorđevi memoari sa nastupa u Čačku
 25. Palačinke sa Bekonom - kako se lepo mogu spojiti duhovna hrana i hrana.
 26. Pa, dragi turisti - šta Đorđe ima da nas nauči vezano za putovanja
 27. Perl Harbur- kako su snage JNA napale ovu izuzetno bitnu luku
 28. Požega - šta se dešava sa evropskim udruženjem gradova pod ovim imenom
 29. Radnja - kako se Radica snalazi u radnji za izradu ladica
 30. Opština Seul - muke beogradskih art-globtrotera
 31. Slobodni pikado - naš novi ekstremni sport
 32. Spilberg - šta će to poznati reditelj snimati kod nas
 33. Festival vazdušne gitare - o našoj virtuelnoj realnosti
 34. Žarkovo - šta se Grožđu dešava na putu za ovo beogradsko naselje

Kompletna arhiva

Hronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva